De leerlingen van nu moeten straks antwoorden gaan...
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de...

Gelezen in BN De Stem: Primeur in Oudenbosch: laat je zien in het donker.

06-02-2019
Het gemeentebestuur stond gisterochtend al vroeg op de stoep bij de Oudenbossche rijwielhandelaar Boere. Of hij een paar fietsen te leen had, zodat burgemeester en wethouders konden ervaren om, net als de scholieren, in het donker aan het verkeer deel te nemen.

Bron: BN DeStem 6 februari 2019 door Wim van den Broek

In Oudenbosch is de eerste lichtpaal onthuld met daarop een fiets en de tekst 'ik val op'. Foto peter braakmann/pix4profs
In Oudenbosch is de eerste lichtpaal onthuld met daarop een fiets en de tekst 'ik val op'. Foto: peter braakmann/pix4profs

De sportieve start van de werkdag had alles te maken met de provinciale aftrap van de verkeersveiligheidscampagne 2019. Aan Halderberge de eer om de eerste vijf lichtpalen met daarop een fiets en de tekst 'ik val op' in gebruik te nemen. Dat gebeurde eerste symbolisch op het Jan Geilenplein, daarna trapten de bestuurders samen met leerlingen van De Klinkert naar vier uitvalshoeken van Oudenbosch om ook daar de borden in gebruik te nemen.

Alles symbolisch, want verkeerswethouder Jan Mollen gaf bij het weghalen van het doek aan dat er voor de vijf lichtmasten nog geen definitieve locatie is gekozen. ,,We denken aan de Dennis Leestraat bij Stampersgat, Bornhemweg bij Oudenbosch, Bosschendijk bij Hoeven, Roosendaalsebaan bij Oud Gastel en Vaartweg bij Bosschenhoofd.'' En passant wees Mollen de kinderen op de risico's, die ze lopen in het verkeer. Hij hoopt dat de lichtpalen een 'wake-upcall' zijn.

Halderberge is naast Mill en Cuijk een van de drie Brabantse gemeenten waar de lichtgevende palen staan. Zo geven ze een vervolg aan de verkeerscampagne 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden', waar Den Bosch nog steeds op hamert. De acties zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gericht op zichtbaarheid van met name fietsende scholieren. De borden moeten hen herinneren aan fietsen met licht op, waarmee volgens verkeersdeskundigen het aantal ongevallen met 17 procent daalt.

De borden werken op zonne-energie. Ze floepen aan zodra er fietsers passeren. In Halderberge worden de fietsers op vijf plekken in evenzovele dorpen gewaarschuwd. Ondanks alle inspanningen is het aantal verkeersslachtoffers in Brabant vorig jaar gestegen van 98 naar 123. Daarmee is de provincie trieste koploper in ons land. Mollen hoopt dat de nieuwste acties een kentering teweegbrengen.