De leerlingen van nu moeten straks antwoorden gaan...
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de...

Gelezen in BN De Stem: Simone Linders voorleeskampioen van Halderberge.

07-02-2019
Simone Linders (11) uit groep 8 van OBS De Linde uit Oud Gastel heeft gistermiddag in de raadzaal van het gemeentehuis in Oudenbosch, de Halderbergse Voorleesfinale gewonnen.
Bron: BN De Stem 7 februari 2019 door Fons Pijnen

De jury vond unaniem dat Simone (op de stoel) het mooist voorlas. Foto peter braakmann/pix4profs
De jury vond unaniem dat Simone (op de stoel) het mooist voorlas. Foto peter braakmann/pix4profs

Simone mocht als voorlaatste deelnemer voorlezen. Ze deed dat uit het boek Dagboek van een Muts, In de Spotlights van Rachel Renée Russell. Burgemeester Jobke Vonk vertelde bij de prijsuitreiking dat de jury haar unaniem tot winnaar had aangewezen. De school won ook vorig jaar.

Tijdens het voorlezen is het publiek van klasgenootjes, ouders en leerkrachten muisstil. De voorlezertjes zijn uiterst geconcentreerd. Stijn de Jong van De Schittering en Hidde van Kooten van De Klinkert zijn voor het intermezzo van Len Copal als YoYo de directeur van Het Letter Circus aan de beurt. Dan volgen Suze Maat van TaLente, Jorn Beenakkers van Uniek, latere winnares Simone en Mylan Klasen van De Bukehof.

Na elke leesbeurt volgen er luid gejoel en aanmoedigingen. Slogans als 'Hidde gaat Winne', 'Stijn Hup Hup' en 'Simone Hop Hop Gas d'r Op' staan op kartonnen borden en worden luidkeels door de zaal geroepen. Suze Maat: ,,Ik was wel een beetje zenuwachtig." Mylan Klasen vond het erg goed gaan. Opa en mama kijken apentrots.

Als de jury na het beraad weer binnenkomt, stellen alle deelnemertjes zich in volgorde op. Circusdirecteur YoYo vindt het opmerkelijk dat er deze keer veel meer jongens meedoen dan meisjes.

Dan komt burgemeester Jobke Vonk met het verlossende woord. ,,Ik vind het geweldig hoe de organiserende bibliotheek het lezen zo promoot. En wat een hoog niveau zeg. Ik kan me niet herinneren dat ikzelf op die leeftijd al zo goed kon lezen." En dan komt het oordeel. De tweede plaats is voor Suze Maat. En de winnaar is... Simone Linders! Luid gejoel volgt. Haar klasgenootjes zijn door het dolle heen.