Betekenis een miljardste van een miljardste...
Vooralsnog is alleen 'Ik ga naar het werk' of 'Ik ga...

Onderzoek thuisonderwijs

21-03-2020
Nu de basisscholen, in verband met de coronacrisis, dicht zijn en thuiswerk stimuleren is voor veel gezinnen de thuissituatie anders dan voorheen. Het ouderpanel van Scholen met Succes (met ongeveer 3000 ouders) zal de komende weken haar ervaringen delen met betrekking tot:

- de sfeer in het gezin,
- de indeling van de dag
- het onderwijs aan eigen kind of kinderen.

Binnenkort zullen wij ook onder de ouders van De Klinkert een vragenlijst uitzetten.

Scholen dicht, kinderen thuis

Gepubliceerd op 

Resultaten eerste week schoolsluiting (16-20 maart 2020)

Samenvatting

Thuisonderwijs valt goed, maar ouders laag in energie

Ouders waarderen de inzet van de school. Uit de opmerkingen valt op te maken dat het thuisonderwijs veel vraagt van ouders. Een groot deel van de kinderen heeft nadrukkelijk sturing nodig ten aanzien van het schoolwerk. De belastbaarheid van ouders is een cruciale factor. Dat ruim 40% van de ouders aangaf weinig energie te hebben, is in dat verband een niet te onderschatten signaal.

Sfeer en welbevinden.

Meeste kinderen zijn ontspannen, veel onrust in het gezin.

Terugkijkend op de eerste week met de kinderen thuis, ervaart meer dan de helft van de ouders  onrust in het gezin. Een derde van de ouders (33%) geeft aan meer stress te hebben gehad en 41% geeft aan deze week weinig energie te hebben gehad. Tegelijk ziet men dat de eigen kinderen de situatie ontspannen beleven (63%) en dat in het gezin alles soepel doorloopt (52%).

 



Dagritme en dagindeling

Ruim tweederde ervaart goede balans tussen schoolwerk en spelen

Tweederdedeel van de ouders (65%) slaagt er goed in om een duidelijk ritme in de dag aan te brengen. Ruim tweederde geeft aan (69%) dat er een goede balans lijkt te zijn tussen schoolwerk en spelen. Ruim de helft van de ouders (55%) laat kinderen overigens niet met andere kinderen (buiten het gezin) spelen. Een kwart van de ouders (25%) geeft aan dat men de eigen kinderen echt moet helpen om zich te vermaken.

 


 

Thuisonderwijs

Driekwart van de ouders is tevreden over de ondersteuning die de school biedt

Bijna driekwart van de ouders (73%) is tevreden over de ondersteuning die de eigen basisschool biedt bij het verzorgen van thuisonderwijs. 10% is daar niet tevreden over. Bijna de helft (47%) van de ouders geeft daarbij aan dat men de eigen kinderen gericht moet aansturen in de schooltaken. Bij 37% van de gezinnen is die aansturing niet nodig; 59% van de ouders ziet dat hun kind het schoolwerk met plezier doet. Bij 16% is dat niet het geval.

Een ruime meerderheid van de ouders geeft aan duidelijk zicht te hebben op het schoolwerk van hun kinderen. En precies de helft heeft er alle vertrouwen in dat de kinderen genoeg hebben geleerd in deze eerste week van thuisonderwijs.