In A4-formaat komt een streepje tussen de 4 en de...
Het meervoud van penalty is penalty's. Woorden die...

Taaltip penalties / penalty's

11-05-2022
Het meervoud van penalty is penalty's. Woorden die op een y eindigen, krijgen in het meervoud een s met een apostrof ervoor: baby's, hobby's, penalty's, enz.

Wat is het meervoud van babybaby's of babies?

Baby's is het juiste meervoud volgens de Nederlandse spellingregels.

Woorden die eindigen op een (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s. Het maakt hierbij niet uit of de y als een 'ie' wordt uitgesproken (zoals in baby) of als een 'ai' (zoals in reply). De 'Engelse' meervoudsvorm met -ies (babieshobbieslollies, enz.) is in het Nederlands niet juist. Verder naar beneden op deze pagina staat een lange lijst met voorbeelden.

Voor verkleinvormen geldt overigens hetzelfde: na een y (met daarvoor een medeklinker) aan het eind van een woord komt een apostrof en dan de uitgang -tjebaby'tjelolly'tjewhisky'tje, enz.

 

Sixties en smoothies

De regel geldt niet voor woorden zoals de sixties ('de jaren zestig') en de roaring twenties ('de rumoerige jaren twintig'), die als meervoudsvorm aan het Engels zijn ontleend.

Er zijn ook woorden die in het enkelvoud op -ie eindigen. Die krijgen in het meervoud -ieshippie - hippiesroadmovie - roadmoviessmoothie - smoothiesstickie - stickieszombie - zombies. Een enkele keer bestaan beide vormen, zoals bij hoody/hoodie: dan kan het meervoud zowel hoody's als hoodies zijn.

Display - displays

Als er voor de slot-y van een Engels leenwoord nog een andere klinker staat, wordt de meervouds-s wél aan het woord vast geschreven. Voorbeelden: blu-rayschutneysdeejaysdisplaysessayshaarspraysjockeysmedleysoffdaysplayboystrolleysvolleys. Ook de uitgang voor de verkleinvorm komt er dan aan vast: displaytjecowboytje, enz. Zie verder het advies over displays.