De nieuwsbrief van Kindcentrum De Klinkert...
Scholen kunnen straks meer personeel aantrekken om...

Gelezen in BN De Stem: Extra geld scholen voor hulp in de klas

15-11-2020
Scholen kunnen straks meer personeel aantrekken om te voorkomen dat klassen vanwege de corona-epidemie om de haverklap naar huis moeten. Basisscholen, voortgezet onderwijs en het mbo krijgen daarvoor samen 210 miljoen euro extra.
Bron: BN DeStem maandag 16 november 2020
Hans van Soest
 

Kabinet trekt 210 miljoen uit voor onderwijs

Met de miljoeneninjectie hoopt het kabinet iets te doen tegen de hoge lesuitval in het onderwijs. Ook moet die de werkdruk van leraren verlichten.

Gastdocenten

Scholen kunnen meer leraren aanstellen, ondersteunend personeel betalen of gastdocenten inhuren. Zo kunnen ze in coronatijd hun werk goed blijven doen.

De problemen op scholen zijn groot. Veel klassen worden naar huis gestuurd of lessen vallen uit omdat de leraar ziek is of in quarantaine moet. Vervanging is er niet altijd. Ook is de werkdruk hoog omdat op bijvoorbeeld beroepsopleidingen door de anderhalvemeterregel minder studenten in het leslokaal mogen, waardoor er meer lessen moeten worden gegeven.

Het geld komt per 1 januari beschikbaar, zodat scholen na de kerstvakantie de problemen kunnen aanpakken. Dat zal overigens niet makkelijk worden: door het lerarentekort bestaat in sommige regio's al jarenlang een schreeuwend tekort aan bevoegde leerkrachten. Het kabinet verwacht dat door meer te werken met regionale 'vervangingspools' een hoop leed kan worden verzacht.

Scholen openblijven

Door te werken met gezamenlijke vervangers of het inzetten van extra klassenassistenten zouden veel problemen opgelost moeten kunnen worden. In het mbo kunnen verder mensen uit de beroepspraktijk worden ingehuurd voor gastlessen.

Volgens de ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is het van groot belang voor de kinderen dat scholen openblijven. Maar dat is door alle uitval van leraren soms lastig. Slob: ,,Met dit geld proberen we scholen wat verlichting te geven.''