Wie nogal bekrompen is, niet ruimdenkend, is...
Is het 'Wees erbij' of 'Ben erbij'? In de...

Gelezen in BN De Stem: Honderden klaslokalen staan leeg door coronabesmettingen.

07-09-2021
Scholen in het noorden en midden van Nederland kampen alweer met honderden lege klaslokalen door corona-infecties. Nu deze week ook in het zuiden de scholen weer opengaan, vreest het onderwijs zware tijden.
Bron: BN DeStem  07092021 Edwin van der AA
 

In Amsterdam, waar de scholen al twee weken open zijn, moesten afgelopen week tientallen schoolklassen tijdelijk worden opgedoekt nadat leerlingen besmet bleken. Ook op andere plekken waar de scholen al even open zijn - zoals de kop van Noord-Holland, Drenthe, Friesland en Overijssel - moesten er op meerdere scholen klassen naar huis worden gestuurd. De Columbusschool, een basisschool in Almere, heeft zelfs vier groepen in quarantaine na een besmetting bij één leerling in iedere groep.

Directeur Jet Lovink, die zichzelf momenteel eerder ziet als 'coronamanager', benadrukt dat het gaat om een grote school met 27 groepen in totaal. ,,Ik maak me echt zorgen over hoe de school en de ouders dit moeten organiseren en ik maak me zorgen over het fysieke onderwijs dat leerlingen moeten missen. Het schooljaar is nog maar net begonnen. De kinderen hebben milde klachten, ze zijn in de meeste gevallen gewoon een beetje verkouden. Maar wij zijn er wel razend druk mee."

Het regent ook op andere scholen meldingen van coronabesmettingen. ,,We hebben veel signalen ontvangen van scholen waar meerdere klassen in quarantaine zitten, soms al enkele dagen na afloop van de zomervakantie", zegt een woordvoerder van sectororganisatie PO-Raad. ,,Terwijl veel teams vóór de vakantie al op hun tandvlees liepen, is de vrees nu dat het ook een hete herfst zal worden."

De appgroepen van bezorgde ouders stromen intussen vol met verhalen en vragen over het coronabeleid. Want mogen kinderen zonder klachten die thuis moeten blijven vanwege een besmet klasgenootje dan ook niet buiten spelen met dit mooie weer? En hoe streng moet je zijn als je kind wel in de klas zit bij een besmet kind, maar daar helemaal niet nauw mee in aanraking is geweest?

,,Wij hebben geluk, want er zat bij ons de laatste dagen maar eventjes één klas in quarantaine op een school voor speciaal onderwijs", vertelt bestuurder Bart de Grunt van scholenkoepel Mijnplein in Raalte (Overijssel). Daaronder vallen achttien scholen in de oostelijke regio. ,,We proberen die kinderen met testen weer zo snel mogelijk naar school te krijgen en volgen dan de richtlijnen die worden gegeven."

Thuisquarantaine

Momenteel geldt op basisscholen bij een besmetting dat alle kinderen (die sowieso geen coronaprik krijgen) en ongevaccineerder leraren in thuisquarantaine gaan als ze nauw contact hebben gehad met de persoon die positief getest is; bijvoorbeeld binnen één klas. Blijkt uit een test op dag vijf na het laatste contact dat de leerling of het personeelslid niet besmet is, dan mag hij of zij weer uit quarantaine.

Wanneer een school het zo heeft georganiseerd dat kinderen alleen contact hebben met een deel van de klas - bijvoorbeeld door vaste groepen te vormen - bekijkt de GGD of een deel van de leerlingen beschouwd kan worden als 'overige contacten'. Daarvoor geldt geen quarantaineadvies.

Opmerkelijk genoeg vindt het Outbreak Management Team (OMT) dat de quarantaineregels voor scholen best wat versoepeld kunnen worden per 20 september, schreven de experts vorige maand al in een advies. Op basisscholen zou dit betekenen dat leerlingen - ook in dezelfde klas - alleen nog moeten thuisblijven als ze echt heel nauw in contact zijn geweest met een besmet kind. ,,Dat verwacht ik nog steeds", zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. ,,Het RIVM is nu met een goede richtlijn bezig voor bron- en contactonderzoek."

Logica

De Grunt van de scholenkoepel in Overijssel vertrouwt bij het vaststellen van de regels voor jongere kinderen op de expertise van virologen zoals Illy, zegt hij. ,,De leraren zijn meestal ingeënt, dus dat komt wel goed." Hij snapt echter de logica van het overheidsbeleid 'al lange tijd niet'. De Grunt: ,,We wilden eerst een eigen teststraat op het bestuursbureau opzetten, maar dat mocht niet. Toen werd ineens enorm ingezet op zelftesten, of wij die even wilden gaan verspreiden. Dus ik hoop vooral dat er duidelijkheid komt qua regels."

Volgens de zegsvrouw van de PO-Raad is 'de koek op bij ouders'. ,,Ze krijgen weer de kinderen aan de keukentafel, terwijl het thuiswerken inmiddels lang niet zo gebruikelijk meer is als afgelopen jaar. En de leerlingen verdienen het ook om weer met klasgenootjes op school te mogen zijn, maar dat kan nog steeds regelmatig niet. Dus er is sprake van een uitdagende situatie."