De explosieve toename van het aantal...

Gelezen in BN De Stem: Het piept en het kraakt in het basisonderwijs

16-07-2021
De explosieve toename van het aantal coronabesmettingen stelt ook het basisonderwijs voor extra problemen. Scholen kijken derhalve reikhalzend uit naar het begin van de zomervakantie. ,,De eindspurt wordt nog wel even spannend."
Bron: BN DeStem  16 juli 2021 door Gerlach Hochstenbach

Op de vijf Nutsbasisscholen in de gemeente Breda zijn de eindborrels geschrapt. Musicals van achtstegroepers worden meerdere keren opgevoerd om het aantal bezoekers beter te kunnen verdelen. Ook zijn er scholen waar de leerkrachten weer hun mondkapje opzetten.

Na een jaar van onzekerheid, online onderwijs, klassen in quarantaine, maatregel zus en maatregel zo leek het er een paar weken geleden op dat de scholen min of meer zorgeloos de eindstreep zouden halen. Maar de enorme toename van het aantal besmettingen in de afgelopen twee weken leidt ertoe dat het onderwijs nog even alle zeilen bij moet zetten.  Het aantal groepen dat in quarantaine moest of nu nog zit, is aanmerkelijk toegenomen.

,,Als het reproductiegetal 2 of hoger is, zoals nu het geval is, gaan wij dat ook meteen merken", zegt bestuurder Anette de Ruiter van de Stichting Nutsscholen Breda (SNB). ,,Vooral natuurlijk omdat we op de scholen met zoveel mensen bij elkaar zitten." 

Adempauze

Twee van de vijf scholen die onder de SNB-paraplu vallen, hebben deze week noodgedwongen moeten besluiten één (Burgst in Breda) en twee dagen (Teteringen) de deur helemaal dicht te doen. Te veel besmettingen zorgden ervoor dat het even niet verantwoord was om de kinderen naar school te laten komen.  De Ruiter: ,,We hebben te maken met leerlingen en leerkrachten die uitvallen en groepen die in quarantaine moeten. Ook zijn er leerkrachten die op dit moment best angstig zijn. Want velen behoren tot een leeftijdscategorie die nog niet helemaal is gevaccineerd. Iedereen heeft behoefte aan een adempauze, maar door het werk worden ze nu weer met de neus op de feiten gedrukt."

Ook elders in het West-Brabantse piept en kraakt het op basisscholen. ,,De eindspurt wordt nog wel even spannend", verwacht Mireille Daanen van Delta-onderwijs, de stichting die in de gemeente Oosterhout negentien scholen onder haar hoede heeft.

 ,,Gelukkig is er bij ons op dit moment geen sprake van sluiting van scholen. Er zijn wel her en der groepen die in quarantaine zitten. Zo lang we het rondkrijgen met de bezetting en we - en dat is natuurlijk het belangrijkste - de veiligheid van iedereen kunnen garanderen, zullen we niet tot sluiting van scholen over gaan." 

Strikter

Het is voorzichtigheid troef in het West-Brabantse onderwijs, alles om ervoor te zorgen dat de scholen zonder kleerscheuren vrijdag 23 juli halen. ,,In sommige dingen zijn we nu nóg strikter", zegt Daanen. ,,Zoals de regel dat leerkrachten in de lerarenkamer echt voldoende afstand van elkaar moeten houden." 

Ze wijst op de eindmusicals. ,,Die worden overal opgevoerd, sommige scholen doen dat in theater De Bussel. Dat wil je de kinderen echt niet onthouden. Alleen om die reden al doen we er alles aan om te zorgen dat we met z'n allen oké blijven."

Basisschool St. Joseph in Breda heeft eerder deze week moeten besluiten twee dagen op slot  te gaan. Donderdag en vrijdag is de school dicht omdat maar liefst elf van de negentien van de klassen in quarantaine zitten of zijn geweest. ,,Zowel leerlingen als leerkrachten zijn besmet", vertelt directeur Maurice van de Lisdonk. ,,Vandaar dat we hebben besloten de druk van de ketel te  halen om goed te kunnen overzien wat de situatie nu is. Dit schept voor iedereen rust, al is dat heel betrekkelijk en realiseer ik me ook dat we sommige gezinnen in een lastige situatie brengen nu de kinderen niet naar school kunnen."

Taken mee naar huis

Leerlingen hebben taken mee naar huis gekregen, online onderwijs zit er niet in. ,,We willen het team uit de wind houden, leerkrachten hebben het flink voor de kiezen gekregen. En we kunnen nu niet alles meteen uit de kast halen om online onderwijs te verzorgen", aldus Van de Lisdonk die ervan uitgaat dat zijn school maandag weer opengaat. 

Bestuurder Jan Veenker van de Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (vijftien scholen) stelt vast het sluiting bij hem niet aan de orde is.

Losse incidenten

,,Wij constateren nu alleen losse incidenten op onze scholen. Een aantal groepen zit in quarantaine. Ik moet het afkloppen, maar het is bij ons rustig, dus ik denk dat we de vakantie zonder kleerscheuren gaan halen." ,,En dat gunnen we de leerkrachten zo", voegt Mireille Daanen eraan toe. ,,Want het is natuurlijk heel erg als leerkrachten straks meteen op vakantie willen, maar vlak daarvoor nog besmet raken en in quarantaine moeten. Dat moeten we echt zien te voorkomen."