Knarsetanden en tandenknarsen komen allebei voor in...
'Waarom is The Voice niet meer op tv?' En: 'Wat is...

Gelezen in BN De Stem: 'Kans op schoolsluiting kleiner als kind is geprikt'

12-01-2022
Ouders die de kans op schoolsluiting willen verkleinen, moeten hun kinderen laten vaccineren. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Bron: BN De Stem 12-01-2022, Marcia Nieuwenhuis

Vanaf volgende week dinsdag ploffen er 1,3 miljoen brieven op de mat bij de ouders van 5 tot en met 11 jarigen.  Daarin staat dat zij telefonisch een afspraak kunnen maken bij de GGD voor het laten vaccineren van de kinderen. De week erop worden dan de eerste prikken gezet. 

Het coronavaccin is het effectiefste middel ter voorkoming van ernstige ziekte bij corona. Bij kinderen is de kans heel klein dat die ernstig ziek worden, zegt OMT-lid Károly Illy. Inenten helpt ook tegen overdracht van corona. De kans dat klasgenoten of de juf of meester ziek wordt, is volgens hem dan kleiner. ,,Met het vaccineren van kinderen maak je de kans op schoolsluiting zo klein mogelijk'', geeft hij aan.

Ouders met kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen zelf bepalen of zij hun kroost laten vaccineren. Bij 12 tot en met 17-jarigen adviseren zowel de Gezondheidsraad als de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wél nadrukkelijk om de prik te nemen. ,,Dit is een klein nuanceverschil'', benadrukt Illy. ,,We doen dit omdat bij de tieners de voordelen van het vaccineren duidelijk groter zijn dan de nadelen die een vaccinatie mogelijk met zich meebrengt'', betoogt NVK-voorman Illy.

Of Károly Illy - die zelf kinderen heeft van 22, 24 en 26 die alle drie gevaccineerd zijn - een advies heeft aan ouders van 5 tot 12-jarigen? ,,Beste ouders, informeer je goed. U heeft echt keuzevrijheid. Bij jonge kinderen is de kans op heel erg ziek worden door corona heel erg klein en heel erg zeldzaam, maar de kans op een ernstige bijwerking is nóg kleiner en nóg zeldzamer.'' Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad positief over het laten vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In 2021 belandden in Nederland 130 kinderen uit die leeftijdsgroep met corona in het ziekenhuis. Daarnaast schat de raad in dat bij zo'n 150 kinderen van 0 tot 19 jaar, enkele weken ná Covid-19, een ernstige ontstekingsziekte is ontstaan genaamd: MIS-C. Dat staat voor Multisystem Inflammatory Syndrome in Children. Deze kinderen krijgen weken na hun besmetting ineens hoge koorts en ongeveer 90 procent heeft ook last van braken en diarree. Bij de helft van die kinderen is dat zo ernstig dat zij op de intensive care belanden. ,,Gelukkig heeft dit niet geleid tot kinderen die zijn overleden'', aldus Illy.

Ouders die hun kind willen laten vaccineren kunnen 'echt alleen bellen voor een afspraak', aldus GGD-woordvoerder Ernst Moeksis. ,,Niet alle ouders hebben een DigiD voor hun kinderen, maar ook ouders die wél een DigiD hebben, kunnen dat niet online doen.''

Bereikbaar

Dit komt doordat het systeem momenteel zo is ingericht dat er alleen afspraken gemaakt kunnen worden voor een boosterprik. De GGD-woordvoerder: ,,We verwachten géén problemen door mogelijke overbelasting van het callcenter en goed bereikbaar te zijn tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds.''