Het leven van een leerkracht van groep 8 was tot...
Het basisonderwijs wil een vermindering van het...

Gelezen in BN De Stem: Actie: Hele onderwijs schreeuwt om meer geld.

12-03-2019
Voor het eerst in de geschiedenis staakt het hele onderwijs, van basisschool tot universiteit. Vrijdag is alles dicht, de hele week zijn er acties. Inzet: 4 miljard euro extra. Waar is dat enorme bedrag voor nodig?
Bron: BN DeStem  12 maart 2019 door Ellen van Gaalen

Basisscholen

Ze zijn het intussen gewend om de deuren te sluiten en op de barricaden te gaan: basisschoolleraren. Al bijna twee jaar strijden ze voor betere salarissen. Hoewel de missie deels is geslaagd - ze kregen er jaarlijks zo'n 270 miljoen bij - hebben de basisscholen meer nodig om de salariskloof met docenten op middelbare scholen te dichten; 560 miljoen euro om precies te zijn.

Want, zo stellen ze, waarom zou een leraar op een middelbare school meer verdienen? Op de basisschool is de werkdruk net zo hoog, zijn er ook grote klassen, groeit het lerarentekort met de dag en valt een bovengemiddeld aantal leerkrachten overspannen uit.

Om het tij te keren, moet het lerarentekort worden teruggedrongen. Een eerlijker salaris zou daarbij helpen, betoogt PO-in-Actie. ,,Je ziet nu al vierdaagse schoolweken op sommige scholen of onbevoegde leraren voor de klas. Dat wordt alleen maar erger'', verklaart woordvoerder Brenda Benne-Saleh.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) strijdt bovendien voor een eerlijker salaris voor schoolleiders en onderwijsondersteuners, zoals conciërges. ,,Zij hebben er in de loop der tijd meer taken, meer werkzaamheden bijgekregen, maar het salaris past daar niet bij'', aldus voorzitter Liesbeth Verheggen.

Middelbare scholen

Sommige docenten staan vier in plaats van vijf dagen voor de klas, omdat ze anders hun werk niet af krijgen. Want vergeleken met andere landen geven leraren op middelbare scholen met hun 25 uur per week relatief veel les. Ze strijden voor minder lesuren, zodat ze meer tijd krijgen om hun lessen voor te bereiden én de werkdruk wat lager wordt. ,,Het voelt alsof de lesvoorbereiding nu het sluitstuk van mijn werk is. Dat is raar'', zegt Kim van Strien, oprichter van VO in Actie. Maar om de lesuren terug te krijgen naar twintig per week is 675 miljoen euro nodig.

De AOb voegt daaraan toe dat docenten nauwelijks carrière kunnen maken. ,,Als je kijkt waarom middelbare scholieren niet voor een lerarenopleiding kiezen, is het salaris één van de belangrijkste redenen om af te haken'', aldus Verheggen. Daarom moet er een hogere salarisschaal komen. Kosten: 246 miljoen euro. Ook voor middelbare scholen geldt: met een aantrekkelijker salaris hopen ze meer docenten te trekken en het lerarentekort te dempen.

Mbo

Zelfs als docenten ziek zijn, komen ze nog naar school om les te geven. Want ook op het mbo groeit het lerarentekort. ,,Bij ons is de concurrentie met het bedrijfsleven groot'', merkt Tommy Derksen van MBO in Actie. Daarom eisen de docenten in het mbo een goede beloning en betere doorstroommogelijkheden (117 miljoen euro).

,,Het gebeurt nu vaak dat mensen die carrière willen maken uit de klas worden getrokken en bijvoorbeeld kwaliteitszorg gaan doen. Waarom kunnen goede docenten niet beter worden beloond?''

De salarissen hebben jarenlang stilgestaan, zegt onderwijsbond AOb. De organisatie vindt het tijd voor loonsverhogingen, net als in de andere sectoren.

Mbo-docent John Brewster maakt zich vooral zorgen om het slechte imago dat aan het beroep leraar kleeft. ,,Niemand wil meer voor de klas staan. Er worden geen concurrerende salarissen betaald, er komt steeds meer werk bij.''

De werkdruk in het mbo is een bijzondere: docenten hebben geen specifieke, inhoudelijke bevoegdheid nodig om voor de klas te kunnen staan. Verheggen: ,,Een docent kunst kan bij wijze van spreken ook voor een klas installatietechniek worden gezet. Maar als je zo breed inzetbaar bent, heb je snel veel werk.''

Hbo

In het hbo klagen docenten over groeiende klassen en volle collegezalen. ,,Studenten vinden dat ze te weinig individuele begeleiding krijgen. Er moet meer geld komen voor meer docenten'', aldus Verheggen. Want net als op de universiteiten groeit het aantal studenten gestaag, maar beklagen hbo-scholen zich erover dat de financiering van de overheid niet even hard stijgt.

Sterker, er hangt deze sector nog een bezuiniging boven het hoofd. De actievoerders willen die zo snel mogelijk van tafel. Verheggen: ,,Ook de salarissen van die docenten zijn jarenlang gelijk gebleven. We moeten ons afvragen hoe we deze mensen voor het onderwijs behouden.''

Universiteiten

Bomvolle collegezalen, docenten die geen tijd hebben om scripties kritisch na te kijken, uitpuilende laboratoria. De klachten van universitair docenten zijn niet mals. Zij zien een enorme stroom studenten op zich af komen, maar universiteiten zeggen er niet genoeg geld bij te krijgen. En dus ligt er een eis van 1,15 miljard euro op tafel. Dat is niet overdreven, zegt Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ,,Er is te weinig geld om persoonlijke aandacht te bieden. Dat veroorzaakt grote druk op studenten en docenten.'' Het bedrag is nodig voor meer docenten. ,,Nu zijn er situaties van één docent op duizend studenten. Moet je je voorstellen'', vertelt Rens Bod, oprichter van WO in Actie.

Er hangt de universiteiten echter een bezuiniging van 40 miljoen euro boven het hoofd. Die moet wat de actievoerders betreft als eerste van tafel.