09oktober2024
Ad-hocoplossing is juist. Ook goed is:...
02oktober2024
Betekenis kwelling waarbij iets aangenaams dat heel...

Wat is juist: ad-hocoplossing, ad hoc-oplossing of adhocoplossing?

09-10-2024
Ad-hocoplossing is juist. Ook goed is: ad-hoc-oplossing (met een extra streepje voor de duidelijkheid).

Een ad-hocoplossing is een oplossing die maar in één geval werkt of die maar voor even zal werken. Deze samenstelling bestaat uit een Latijnse woordgroep (ad hoc) en een zelfstandig naamwoord (oplossing). In samenstellingen die beginnen met zo'n anderstalige woordgroep, moet je volgens de officiële spellingregels een streepje zetten tussen de woorden van de woordgroep. In ad-hocoplossing is het streepje na ad dus verplicht. Voor de leesbaarheid mag je trouwens een extra streepje invoegen: ad-hoc-oplossing is ook goed.

Meer voorbeelden met ad hoc:

  • ad-hocanalyse, ad-hoc-analyse
  • ad-hocbeslissing, ad-hoc-beslissing
  • ad-hocbestuur, ad-hoc-bestuur
  • ad-hoccomité, ad-hoc-comité
  • ad-hoccommissie, ad-hoc-commissie
  • ad-hocinitiatief, ad-hoc-initiatief
  • ad-hoconderzoek, ad-hoc-onderzoek
  • ad-hocoptie, ad-hoc-optie

Ad hoc komt ook weleens voor ná een zelfstandig naamwoord: commissie ad hocoplossing ad hoc. Dan staat er een spatie tussen alle woorden, net als in zinnen als: 'Hij reageerde ad hoc', 'Haar oplossing was ad hoc bedacht.'

 

Haute-couturewinkel

Het streepje is ook verplicht in samenstellingen met een Franse woordgroep (bijvoorbeeld haute-couturewinkel), een Italiaanse woordgroep (bijvoorbeeld: lollo-rossosalade), een Chinese woordgroep (bijvoorbeeld: tai-chicursus) en een Spaanse woordgroep (bijvoorbeeld: pina-coladarecept). Ook hier mag je weer een extra streepje voor de duidelijkheid gebruiken: haute-couture-winkellollo-rosso-saladetai-chi-cursus en pina-colada-recept zijn ook goed.

Klik op het tabblad 'Voorbeelden' voor een lange lijst vergelijkbare voorbeelden.

Voor samenstellingen met Engelse delen (zoals humanresourcesafdeling) gelden andere regels: die schrijf je helemaal aan elkaar. Dat geldt ook voor Nederlandse samenstellingen als langeafstandsloper.

Vanillepanna-cotta

De buitenlandse woordgroep kan ook rechts in de samenstelling staan. Als je met vanille en panna cotta een samenstelling maakt, krijg je vanillepanna-cotta. (Met verduidelijkend streepje: vanille-panna-cotta.)